Helal, dinin kurallarına aykırı olmayan, dinî bakımdan yasaklanmamış olan, izin verilmiş anlamına gelen Arapça bir kelimedir. Helal’in karşıtı, din kurallarına aykırı olan, dini bakımdan yasak olan anlamına gelen Haram ‘dır. Helal gıdalar, islami kurallara uygun olarak üretilen gıdalardır. Birçok ürün için Helal yada Haram açıkça bellidir. Helal olduğu açıkça belli olan gıdalar; ekmek, meyve, su gibi. Haram olduğu açıkça belli olan gıdalar; şarap, domuz eti, ölü hayvan eti gibi.
Helal olmayan (haram) ürünlerin bir kısmı aşağıda listelenmiştir:
Helal belgesi İslami kurallara (Şafi, Mailiki, Hanbeli ve Hanefi mezhepleri uyarınca) uygun olarak hazırlanan ürünlere verilen sertifikadır. Helal belgesi İslam dinine göre yasak olmayan ürünlere verilen uluslararası bir belgedir.
Helal sertifikası alabilmek için öncelikle şartları yerine getirilmesi gerekmektedir.
Hangi koşullarda helal sertifikası verilir maddeler halinde inceleyelim.
Bu şartlara uyan gıda firmaları rahatlıkla helal sertifikasına başvuru yapabilir. Ancak şu şartlar bulunuyor ise helal sertifikası verilemez.
Helal Sertifikalama, ürünleri, katkı maddelerini, hazırlama ve işleme yöntemlerini , temizlik ve sağlık şartlarını, katı güvenlik kuralları içinde denetleyen tarafsız bir bilirkişi hizmeti sunar, HACCP, ISO ve diğer kalite ve güvenlik standartlarına uygun ve yeni teknolojilere, yeni katkı maddelerine adaptasyonu seri bir şekilde takip edebilen, helal bilginin eğitimini almış kilit personel tarafından denetimi gerçekleştirir, ürünün ve üreticinin Küresel İslam içinde tanınmasını ve tanıtılmasını sağlar. Çeşitli ülkelerde açılan fuarlarda katılımına destek verir.
Tüketici Tarafına Güven Aşılama: Belgenin alınması tüketici tarafının tercihleri kapsamında bilinçli seçimde bulunabilme olanağını sunar. Aynı anda sürekli denetim yapılması ile tüketiciler aldıkları gıdaları güven içinde tüketebilir. Helal belgelendirme, ürün, ürün katkı maddeleri, hazırlama aşaması ve işleme usulleri, temizlik ile sağlık hükümleri, sert güvenlik şartları kapsamına tarafsız bilirkişi denetimi ile verilmektedir.
İhracat ile Rekabet: Helal piyasasının önemi, uluslar arası pazarda son zamanlarda git gide artmıştır. Helal belgesi alan firmalar, ürünlerini küresel gıda piyasasına sunam olasılığı bulabilecek ardından rekabet gücünü yükseltecektir. Helal belgesi ile, ürün ile üretici firmanın İslam dünyasın içinde bilinmesi ile tanıtılmasını vesile olacaktır.
Kalite: Helal belgesi veya helal sertifikası, ürününün yalnızca helal direktifi gerekliliklerine uyğun olduğundan ziyade, ürün üretiminde gıda güvenliği ile gerekli hijyen hükümlerine sert şekilde uygulandığına belirtir.